петък, 13 януари 2012 г.

Кой е измислил дантелата?

Не съм сигурна, че темата за дантелата е интересна на много хора, но аз ще се опитL-3008-Armenian_Collar-Plusам накратко да разкажа за възникването на дантелата, начините на изработване и местата, където се е разпространявала най-много.

Ако попитате някого какво знае за дантелата, ще ви отговори, че тя е възникнала в Европа, но това няма да е вярно. Дантелата води началото си още в древността, по някои данни 2000 години преди Христа. Не е известно точното място, но вероятно е в близкия  или средния изток: Армения, Палестина  или Вавилония. Тя се изработва с игла и конец като се оформят малки възелчета и дъгички. Този вид се нарича арменска дантела. Позната е също и като палестинска, или назаретска дантела. Разпространила се е на запад – в Тунизия, във Финикия, в древен Рим, в средиземноморските страни. Интересно е, че и индианските племена са шили дантели. Явно, това е изкуство, разпространено сред древния свят, което постепенно замира.

Истинското разпространение на дантелата започва около 13 век след Христа в raised_venetian_or_rose_point_lace_17th_century_1901_1252339Европа, сред тогавашната аристокрация и кралски дворове. Масово дантелата навлиза в живота на хората и започват да се оформят различни плетачески центрове, известни и до днес, които са станали нарицателни имена на определен вид: венецианска дантела, тенерифе, ретичела, редфордширска, генуезка, брюжска, алансонска и т.н. Начините на изработка също се променят. В действие влизат вече совалки, куки и други помощни средства.

Дантелите са се изработвали само ръчно до започване на развитието на промишлеността и изобретяването на тъкачните станове. Днес много от видовете дантели се изработват фабрично за масовия потребител.

Няма да се впускам в повече подробности. Всеки заинтригуван може да намери в Интернет прекалено много информация„ Искам само да спомена, че в България през годините след Освобождението 1878 г. най-разпространени са арменската Laceдантела /кене/, совалковата дантела /Калоферска дантела/, поанласът /английска или румънска дантела - съчетание на шита дантела с изплетени на една  кука ширити/, немската дантела /на една кука/ и плетената дантела на 5 куки.

Жалко е, че в днешни дни изработването на дантела е на изчезване у нас. Плетачките са останали единици и не е лошо това изкуство да се възобнови. В Европа и по света има училища, в които плетенето на дантели се изучава като отделен предмет. Крайно време е да се разбере, че плетенето на дантела наистина е вид изкуство.

На снимките:  горе вдясно - част от плетена яка /арменска дантела/ http://www.marlamallett.com/l-3008ds.htm

                                  в средата вляво – венецианска дантела  http://www.mediastorehouse.com/image/raised_venetian_or_rose_point_lace_17th_century_1901_1252339.jpg 

                                    долу вдясно – совалкова дантела  http://triblocal.com/evanston/files/2011/03/Lace.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар