петък, 1 юли 2011 г.

Какво има в житните полета?

Обичам пролетта с невероятните й свежи багри, разлистените дръвчета отрупани в приятни ароматни цветчета и плодове, цъфналите лалета, дъхавите зюмбюли, прекрасните майски рози. Изобщо съчетание на цветове, аромати, форми и много, много красота. А какво е през зимата? Сухи листа, останали кой знае как по стърчащите едноцветни клони на дърветата и сивота. Само когато вали бял, пухкав сняг е красиво. Искрящата белота на валящия сняг и различните форми, които той приема под напора на вятъра. Пак е красиво, но е по-едноцветно. И лятото и есента също са прекрасни. Вглеждайки се в природата откриваме невероятни неща, сякаш изваяни от велики художници или скулптори, а всъщност майсторът е самата природа или Бог, или извънземните, или който ние искаме да е.

Хубавото е, че от древността та до днес хората са се научили да претворяват красотата на природата в различни полезни за бита ни неща – облекла, обувки, завивки, черги, килими, малки и големи декоративни предмети. Тези малки “пластики” внасят в домовете ни един особен уют и топлина. Знам, че можем и без тях, но когато отсъстват все едно влизаш в кабинет, а не в дом.

Не мисля, че съм креативна, не мога да рисувам, но обичам да плета, особено, когато видя модел с полет на фантазията и по-различен от болшинството други. Скоро разглеждах красивите форми на житните полета в различни краища на света. Направо невероятно разнообразие от фрактали. Само трябва да се пресътвори! Природата си остава най-големият ни учител, стига да имаме очи да видим какво е сътворила!

Вижте какви дантели са изплетени в житните полета!

thumbnail

 

 

 

 

 

 

thumbnail 1

 

 

 

 

 

 

thumbnail 2

 

 

 

 

 

 

thumbnail 3

 

 

 

 

 

 

 

thumbnail 5

 

 

 

 

 

 

thumbnail 6

 

 

 

 

 

 

thumbnail 7

 

 

 

 

thumbnailCADBCUHW

 

 

 

 

thumbnailCAZPW21R

 

 

 

 

 

thumbnail 4

 

 

 

 

 

 

thumbnail 8

 

 

 

 

 

 

 

thumbnailCA2J1FHM

Моите дантели не са толкова красиви и огромни, но аз нито искам, нито мога да се сравнявам с Твореца. Не съм древната Арахна дръзнала да се състезава и да се надплита с богинята Атина. Аз плета малки нещица, с които украсявам дома си и се опитвам да създавам уют, а и спестявам доста средства, които са нужни в тази криза.

Ако ви е интересно – вижте няколко от тях!

Няма коментари:

Публикуване на коментар