събота, 18 февруари 2012 г.

Няколко идеи за мартенички или как да си ги направим сами

От няколко години китайците заливат пазарите ни дори с мартенички, които са традиционни за българите. Въобще не е трудно да усучеш два конеца – бял и червен и после да го вържеш на ръката на детето си или на някой близък. Чудя се защо толкова много хора дават куп пари за купешки мартеници, когато могат да си ги направят сами. Не се изисква кой знае какво майсторство. Важното е желанието!

Ето, предлагам ви няколко варианта на лесни за изработка мартенички. Ще е добре все пак този, който ги приготвя да може да плете на една кука синджирчета и бримки без наметка. Нищо сложно! Предварително си пригответе бяла и червена вълнена прежда, но гледайте дебелината на конеца да е еднаква, за да не се получат различни по големина. От конците усучете връзките на мартеничките.  Преценете колко броя ще ви трябват и на кого ще ги подарявате. После се заемете да изработите и самите мартенички.

202170112021700420217009

Направете 10 броя синджирчета и ги затворете в кръг със залепена бримка. После изплитате едно синджирче и правите 20 бримки без наметка около полученото кръгче. Затваряте реда със залепена бримка и оформяте едно ушенце от 4 броя синджирчета, които захващате  за предишния ред пак със залепена бримка. Изплитате едно синджирче, за да не се разплете изработеното, режете конеца и от опаковата страна почиствате с кукичката и ножичката стърчащите конци. Завързвате предварително изработената връзка от усукани конци за бялото и червеното кръгче и мартеничката ви е готова. На снимките виждате и други варианти на същите кръгчета. Изработвате отново две кръгчета от бял и червен конец, но не правите ушенца от 4 бримки синджир, а второто кръгче промушвате през първото преди да затворите кръгчето от 10 синджирчета. Така кръгчетата влизат едно в друго.  Връзката връзвате на едно място и оформяте мартеничката като гердан. Третата мартеничка правите като предишната, но изплитате 7 или повече кръгчета от бял конец и толкова от червен  като ги редувате. Образува се верига от кръгчетата. Завързвате връзките и можете да сложите мартеничката като гривна или като гердан. От две или четири такива кръгчета можете да изработите и обеци като вместо връзката от усукани конци прикачите закопчалка за обеца.

Ето и друг вариант за мартеница:

202170012021700520217013

Подобно на горните кръгчета, но вместо 1 ушенце изработвате 10 или 12. На петата снимка правим само 5 ушенца. На шестата снимка съм показала мартеничка от затворено кръгче от 6 или 8 синджирчета и стълбчета с 2 наметки, изплетени на 4 пъти. След четвъртото стълбче правим едно пикотче с 4 синджирчета, което затваряме в първата бримка на синджирчето. Така правим 6 групи от по 4 стълбчета и 6 пикота. Затваряме реда със залепена бримка. Правим едно синджирче и режем конеца. Почистваме от обратната страна и връзваме връзките.

Въображението ви може да измисли и други варианти. Важното е, че ще ги изработите сами.

Желая ви приятна работа!

Вярвам, че ще успеете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар